„Оперни костюми. Променада“

Categories:блог
Мария Петрова

Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“ започва реализацията на проект „Оперни костюми. Променада“, с партньорството на ПГО „Недка Иван Лазарова“, Държавна опера – Русе и Художествена галерия – Русе, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе. Проектът е продължение на проекта „Изкуство и мода – вдъхновения“ през 2023 г. и засяга две области, които са обвързани в цялото културно многообразие на живота – изкуството и модата. Името на проекта е символично подбрано. Променада е открито обществено пространство, разположено предимно близо до река или бряг, с изглед към тях или към друг пейзаж.
Променадите по крайбрежието станали популярни в края на 19 век в Обединеното кралство, благодарение на викторианската култура на отдих, в която английското висше общество обичало да се разхожда по крайбрежните алеи. Тези алеи били създадени, за да дадат възможност аристокрацията да „показва“ своите дрехи и своето присъствие. Възпитаниците на модното училище, разположено в красива архитектурна сграда на брега на река Дунав, творят облекла, които са достойни да бъдат „показани“ на кейовата алея.
В рамките на проектните дейности ще се реализират срещи, посещения на спектакли и изложби, визуализиращи промените и тенденциите в облеклото на фона на историческата епоха, като това може да бъде проследено в сценичните постановки на Държавна опера – Русе, в скиците на художниците на постановките от 50-те години насам, художествено богатство, показвано в Художествена галерия – Русе. В края на провежданите извънкласни занимания ще бъдат подбрани проекти, от които да се реализира изложба във фоайето на ПГО „Недка Иван Лазарова“. Тринадесет от най-добрите модни скици, заедно с картините, от които са вдъхновени, ще станат част от традиционния Училищен календар за 2025 г.