Световен ден на философията

Categories:блог
Мария Петрова

Човек.., една толкова простичка дума…

За 15-та поредна година учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе отбелязаха Световния ден на философията – 17 ноември.

През цялата седмица младежите обсъждаха какво означава да си човек на бъдещето. Идеите ги докоснаха и създадоха нови пространства за проверка на силата да мислиш и да създаваш нещо различно от всекидневието на консуматорството. 

Калина Вълева: „От нас зависи дали да допуснем лошото да надделее над доброто… Човекът е този, който се радва искрено за щастието на другите, този, който ти помага да се качваш нагоре по стълбицата на живота.., този, който ще каже истината , въпреки това дали тя е добра или лоша.., този, който не дели на бедни и богати, независимо дали…“

София Йорданова: „Човек.., една толкова простичка дума… С огромно значение… човек… не означава само да се родиш, а и да израснеш като такъв…“

С честването на Деня на философията всяка година ЮНЕСКО подчертава непреходната стойност на философията за развитието на човешката мисъл, за всяка култура и за всеки отделен човек. За първи път проявата е организирана през 2002 г.