Модата е изкуство

Categories:блог
Стефка Мънгова

Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе е отличена с грамота „ПроКултура“ 2022 за значителен принос към достъпа на младите хора до култура. Дипломът за отличие бе връчен в гр. Варна на IХ-та Национална конференция „Достъп на младите до култура: Ролята на младежките състави“, организирана от Българската асоциация на работодателите в областта на културата.
Събитието е част от информационна кампания в рамките на Европейската година на младежта.
Призът училището получава три години, с висока оценка за инициирането и участието в проекти и събития, стимулиращи интереса на учениците към изкуство, култура, история и наука.
Дългогодишно е сътрудничеството на гимназията с културните институции в града – Държавна опера, Драматичен театър, Куклен театър, Русенска филхармония, читалища и др. В партньорство са реализирани редица инициативи. Възпитаниците на училището са не само потребители на култура, но и творци – за много театрални и оперни спектакли учениците изработват сценични облекла, опознавайки историята на костюма.
Привличането на младите хора към качествена културна среда е ключово за формиране на ценности и естетически критерии, но и ефективен подход за социално приобщаване и мотивация за творчество чрез STEM-технологиите.