В навечерието на 24 май – Ден на културни и образователни дейности в Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова“ – Русе

Categories:блог
Стефка Мънгова

19 май 2022 г. – динамичен, различен и интересен ден за възпитаниците на професионалната гимназия. Стимулирани в интереса си към културно-историческото наследство на града, учениците, сформирани в 4 лъча, посетиха:
Лъч 1 – Кейова алея и Парк на младежта
Лъч 2 – Исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и площад „Александър Батенберг“ – част от архитектурен комплекс „Стар градски център“
Лъч 3 – Градската градина на площад „Свобода“ с емблематичната за Русе сграда на Доходното здание, Малка изложбена зала, Исторически музей
Лъч 4 – Парк на възрожденците
Кейовото пространство покрай Дунав – реката на свободния дух, се превърна в арт-работилница.
В Исторически музей бяха проведени уроци по история и цивилизации в рамките на проект по модул „Културните интституции като образователна среда“. Последва беседа сред архитектурните забележителности на стария градски център. Учениците научиха къде Стоян Михайловски е написал текста на песента „Върви, народе възродени“, превърнал се в химн на българската просвета. Красивият облик на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ предостави възможност на децата да усетят духа на първите български индустриалци, завещали великолепната сграда на първата в България Търговско-индустриална камара, днешната библиотека.
В изнесено арт ателие талантливите дизайнери и художници от гимназията рисуваха великолепните сгради в Градската градина на Русе. Изучавайки тайните на перспективата и цветовете, претвориха в скици величието на един от символите на Русе – Доходно здание.
Вълнуващо бе и посещението в Парка на възрожденците, където учениците посетиха църквата „Всех Святих“, а в Пантеона-костница отдадоха почит на дейците, посветили живота си на борбата за независимост. Учителите разказаха за величието на техния подвиг, а минутите пред паметника на Васил Левски напомни на учениците за значимостта на неговия живот и дело.
С проведените събития в рамките на Деня на културни и образователни дейности учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе опознаха значими моменти от българската история. Защото образованието има за цел да възпитава в патриотични и граждански ценности, да стимулира творческия потенциал и креативност.