130-годишнина от създаването на химна на българската просвета „Върви народе възродени“

Categories:блог
Стефка Мънгова

Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе отбеляза с редица инициативи 130-годишнината от създаването на химна на българската просвета „Върви народе възродени“ от Стоян Михайловски в град Русе.
Обединени около Седмицата, посветена на писателя и на българското слово (11-15 април), ученици и учители участваха в QR познавателна игра, изготвиха презентации и постери с информация за стихотворението „Кирил и Методий“ и химна на българската просвета.
В проведения литературен конкурс за есе на тема: „Словото, което възражда“, бяха отличени Антония Николова от X „в“ клас, Веселина Милчева от X „б“ клас и Йоана Ганчева от IX „б“ клас. Творческа изложба украси фоайето на училището с рисунки на тема: „Героите в басните на Стоян Михайловски“ и портрети на писателя.
Бе заснет кратък филм с рецитал от ученици на строфи от „Кирил и Методий“. Част от кадрите са от Регионална библиотека „Любен Каравелов“, но най-вълнуващо е видеото, заснето пред мястото, където е бил домът на Стоян Михайловски в Русе.
В него, на 15 април 1892 г. учителят по френски език в Русенската мъжка гимназия написва стихотворението „Кирил и Методий“ . Текстът е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892 Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността. Поклон!