Ден на розовата фланелка

Categories:блог
Стефка Мънгова

Професионална гимназия по облекло ”Недка Иван Лазарова“ – Русе е съпричастна към отбелязването на Световния ден срещу тормоза в училище, 24 февруари – Ден на розовата фланелка. За поредна година всички ученици и учители заявиха своята категорична позиция за толерантност и недопускане на насилие в училище, поставяйки си изработени детелини с надпис „Не на тормоза в училище, но не за ден!“.
Преди първия учебен час ученици, облечени с розови фланелки и балони, раздаваха червени и розови сърца, в които всеки написа своето послание за разбирателство, доброта и любов и го постави на тематичен постер.
В часа на класа се проведоха беседи и разговори по проблемите за тормоза в училище, в семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни, когато някой е подложен на насилие и унижение.
Фланелката и розовият цвят символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Момчетата подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много…