Categories:блог
Стефка Мънгова

Богатата палитра от изяви на учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе в инициативи и проекти, създават възможности да се съхрани неповторимия дух на нашия град с богато историческо минало, днес културен и образователен център от регионално и национално значение.
В часовете по практика учениците изработиха завеси за залите в новооткрития в Русе дом на изкуствата. Къщата на легендарния български революционер, четнически войвода и хайдутин Панайот Хитов е превърнат в „Център за култура и изкуство, предоставящ място за изява на артисти, различно от сцените на държавните културни институции.“

Председател на сдружението, което стопанисва Центъра е Евгения Явашева – актриса, сценограф, режисьор, но и бивш възпитаник на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе. Съвместно и нея и училището са реализирани редица проекти, включително изработване на сценични костюми за театрални представления.
С поглед към миналото и любов към професията, подобна активност провокира и насърчава знанието на младите за културно-историческото наследство на града, междукултурният диалог и дарителската дейност.
Да припомним, че макар и Панайот Хитов да се ражда в Сливен през 1830 г., след Освобождението той се премества в Русе, където на 12-ти февруари 1918 г. умира на 87-годишна възраст. Поклон пред делото му!