Европейски ден на езиците

Categories:блог
Стефка Мънгова

На 27 септември 2021 в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе бе отбелязан Европейският ден на езиците, който ежегодно се празнува от 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа. Мотото на юбилейното издание тази година е „Открий богатството на европейските езици“.
Във фоайето на училището бяха представени тематични рисунки на ученици от специалност „Моден дизайн“, презентация за ролята на многоезичието и песни на различни европейски езици.
Видеообръщение за празника отправиха учениците от VIII „а“ клас, специалност „Моден дизайн“ на английски език, а X „в“ клас, специалност „Организация и технология на фризьорските услуги“ – на руски език.
В часовете по английски език учениците работиха върху куиз с лингвистични въпроси, а в часовете по руски език – четоха текст с разбиране „Притча об Эзопе и языке“, свързан с магическата сила на езика.
Балони с изписана върху тях думата „Благодаря“ на различни езици посрещнаха учениците сутринта във фоайето на училището, и полетяха в небето в края на учебния ден.