В навечерието на 24 май . Ден на културни и образователни дейности в ПГО „Недка Иван Лазарова“ – Русе

Categories:блог
Стефка Мънгова

20 май 2021 г. – един различен и много интересен ден за учениците от Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова“ – Русе. В рамките на „Ден на културни и образователни дейности“, организиран от ръководството на училището, класните стаи останаха празни. Сформирани бяха 4 лъча, които посетиха:

  • Лъч 1 – Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и площад „Александър Батенберг“ – част от архитектурен комплекс „Стар градски център“;
  • Лъч 2 – Кейовото пространство „Дунав – река на свободния дух“;
  • Лъч 3 – Парк на възрожденците;
  • Лъч 4 – Градската градина на площад „Свобода“ с емблематичната за Русе сграда на Доходното здание.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ учениците имаха възможност да усетят духа на първите български индустриалци, които в зората на свободната българска държава са построили и завещали великолепната сграда на първата в България Търговско-индустриална камара, днешната библиотека. В царството на книгите учебният процес бе повече от имена на автори и техните произведения. Последва беседа сред архитектурните забележителности на стария градски център, а осмокласниците научиха къде Стоян Михайловски е написал текста на песента „Върви, народе възродени“, превърнал се в химн на българската просвета.

Вълнуващо и запомнящо беше и посещението в Парка на възрожденците, където учениците посетиха Пантеона-костница и отдадоха почит на дейците, посветили живота си на борбата за независимост: Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Учителите разказаха за величието на техния подвиг, а минутите пред новооткрития през 2020 година паметник на Васил Левски напомни на децата за значимостта на неговия живот и дело.

За реката и нейните обитатели научиха участниците в лъч „Еко работилница“. От къде извира и къде се влива Дунав, какви риби могат да уловят насядалите по брега рибари и защо е важно да съхраняваме и пазим природата бяха само част от въпросите, на които учениците получиха своите отговори. Кейовото пространство се превърна в място, където оживяха легенди и истини за реката и нейната роля в икономическия и стопанския живот на Русе. Мотото „Дунав – река на свободния дух“ беше само възможност възпитаниците на гимназията да развихрят въображението си и измислят свои маршрути и пътешествия.

Лошото време и дъждът не възпрепятстваха талантливите дизайнери и художници от гимназията – участници в четвъртия лъч – да рисуват великолепните сгради в Градската градина на Русе. Макар и не извън училището, арт-работилницата се проведе в Художественото ателие на гимназията. Тук децата научиха много от тайните на перспективата и цветовете, а създадените от тях рисунки претвориха красотата и величието на два от символите на Русе – Доходното здание и Дунав.

Проведените в рамките на деня събития напомниха на учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе значими моменти от българската история. Защото образованието има за цел да да възпитава в патриотични и граждански ценности, да стимулира творческия потенциал и креативност. В контекста на Стратегията за възпитателната работа на Министерство на образованието и науката, инициативата приложи и показа на практика как наред с развиването на определени умения, учениците могат да бъдат стимулирани в интереса си към културно-историческото наследство на града ни. Защото Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе е училище, което облича духа, а не само тялото.