Световен ден на дизайна и модата

Categories:блог
Стефка Мънгова

Модното училище на Русе с иновативен поглед отбеляза 26 април, Световен ден на модата, както и Световния ден на дизайна, честван на 27 април. В часовете по Учебна практика Дизайн на облеклото, възпитаници на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе се вдъхновяват от творчеството на съвременни модернистични и авангардни дизайнери.
Ученици от специалности „Моден дизайн“ и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ демонстрират ежедневно, по категоричен начин, усета си за красота, стил, мода и доказват обучение на високо ниво.
Дизайнът, като естетическо и ергономично комплексно свойство, е с ключова роля в областта на модата, приложните изкуства, както и във все по-актуалната сфера на STEM-технологиите.
3D прототипиране и моделиране са едни от новаторските обучителни методи в специалностите „Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия“ и „Организация на фризьорските услуги“.
Още в края на 19-ти век, графичният дизайн се въвежда в резултат на индустриалната революция. Днес, прилагането му в актуалните, конкурентни професии в гимназията, кореспондира със съвременните технологии и нови пазарни възможности, които се отварят чрез Индустрия 4.0.