Вече четири години „Българската Коледа“ помага на едно усмихнато момиче от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе да се движи самостоятелно

Categories:блог
Стефка Мънгова

„С парите, дарени от кампанията, 16-годишната София Йорданова всеки месец ходи на рехабилитация. И е благодарна на хората с добри сърца, които се включват в „Българската Коледа“, защото с тяхна помощ всеки ден тя прави още една крачка напред. Диагнозата на София е детска церебрална парализа. Вече е претърпяла 10 операции на краката. Вкъщи се придвижва с помощта на канадки – не може без тях. Не може също и без баща си и баба си, както и без усмивката си…

София учи „моден дизайн“ в Професионална гимназия по облекло в Русе. Обича да рисува. Обича и училището, и приятелите си там. В момента обаче, като всички останали, учи онлайн пред компютъра вкъщи.

„От една гледна точка в училище е по-добре, защото, когато виждаш учителя, можеш да възприемеш по-добре материала. Но от друга гледна точка е по-добре вкъщи, защото ние през зимата срещаме по-големи трудности, когато е студено, като в момента, и вали сняг, ходим с такси, а по принцип имаме акумулаторна количка и през лятото ходим с нея“, разказва момичето.

За да не е прикована цял живот в количката, София ходи на рехабилитация, средствата осигурява „Българската Коледа“.

Преди да се разделим тя ни споделя една от мечтите си: „Когато порасна и когато завърша училище, искам да си отворя едно малко ателие“. Изпраща ни с усмивка. И с пожеланието Коледа да донесе на всички здраве и повече разбирателство между хората.