Национална кампания KWIAT за профилактика на детското зрение

Categories:блог
Стефка Мънгова

Уважаеми ученици и родители,

Националната кампания KWIAT за профилактика на детското зрение се организира за осма поредна година през месеците септември и октомври. В рамките на тази кампания се извършва безплатен очен скрининг на деца от 6 до 18 години, в над 100 оптики в цялата страна.

Кампанията е подкрепена от БНТ и много други медии в цяла България. Партньори са Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Съюз на българските оптометрици, петте най-големи спортни федерации в България и др.

Очният скрининг е част от първичното здравеопазване, което е приоритет в европейски и световен мащаб. Ранната диагностика на детското зрение в България е съществен проблем и кампанията дава възможност да се работи активно за неговото преодоляване. Скринингът позволява да се идентифицират навреме децата с потенциални зрителни проблеми и те да бъдат насочени за преглед при специалист. Често те много успешно прикриват различни зрителни дефицити и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др.

Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Проблемите със зрението при децата са и ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при децата и младежите.

Оптиките, в които можете да направите БЕЗПЛАТНО очен скрининг на вашето дете през месеците септември и октомври в гр. Русе, са:

Оптики „Д-р Ламбева” – ул. “Свети Наум” 15
Оптика „М 13 М“ – площад Света Тройца (срещу Операта и Храм Паметник Света Тройца)
Оптика „М 13 М“ – ул. Вардар № 39
Оптика „М 13 М“ – бул. Цар Освободител № 152 А
Joy Optics Мол Русе – бул. „Липник“ 121 Д, партер

Скринингът на зрението ще бъде извършен в рамките на работното време на оптиките и преглеждащия специалист, след предварително записан час и ако възрастта и поведението на детето го позволяват.