Ученици от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе шият 80-метров флаг за Трети март

Categories:блог
Стефка Мънгова

80-метров трибагреник шият учениците от Професионалната гимназия по облекло за националния празник. Вече са на 78-ия метър. На 3 март, заедно с възпитаниците и на други русенски училища, те ще преминат с него по централната градска улица.

Учениците от гимназията по облекло в Русе не за първи път се наемат да направят български трибагреник в голям мащаб. Преди няколко години ушиват флаг с размери 13 на 30 метра. И при всеки по-голям празник украсяват с него фасадата на училището. Въпреки това от гимназията признават, че този проект е бил истинско предизвикателство. За да го изработят, учениците е трябвало да се научат да шият в синхрон със свързани шевни машини.

Диана Иванова, директор на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе: Това е една наша отдавнашна идея. По принцип във философията на гимназията е заложено патриотичното възпитание, което да се проявява във всеки един компонент от обучението.

Ихлиман Алиев, учител: Знамето се изработва само на прави машини, с френски подгъвачи. Всички машини са свързани. От тук започва и знамето излиза готово.

В изработването на знамето се включиха 11 младежи и девойки от 10-и до 12-и клас. Те успяха да ушият флага за рекордните 7 дни.

Вероника, XIIа клас: За нас нямаше трудности ние много се забавлявахме, докато изучавахме неговата символика.

80-метровият флаг ще бъде показан за първи път по време на шествието за Трети март. То ще започне в 11 часа от училище „Христо Ботев“. Едновременно от другата страна на централната улица ще има парад на военна, пожарна и полицейска техника. Срещата на двата лъча ще бъде на централния площад пред Съдебната палата. Тържествената церемония ще започне от 11.30ч.