123 години Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе

Categories:блог
Стефка Мънгова

На 28 октомври 1895 г. в Русенски общински вестник е отпечатана обява, която гласи, че в Русе се открива училище „за кроение и шиене на горни дрехи”. Това е първото в България извънстолично девическо професионално училище по шев и кройка.

Днес, 06 декември 2019 г. Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе празнува своя 123-ти рожден ден. Празничната седмица завърши с кулминацията на тържествата в Русенския исторически музей под мотото „Ден в музея”. Уредникът Ренета Рошкева разказа за силните жени на Русе и ролята им за женската еманципация от края на 19 – началото на 20 век.

Възпитаниците на гимназията участваха в исторически игри, възстановки и викторина, посветена на историята на училището. Атрактивни модели от колекции от дамски и мъжки облекла, изработени от ученици, под ръководството на техните учители, бяха представени в рамките на празничното събитие.

         Сменят се поколения ученици и учители, но традициите, вплетени със съвременната и модерна визия на училището, са доказателство за висок професионализъм, буден творчески дух, всеотдаен труд, толерантност и уважение, които превратностите на времето не могат да заличат.

         Горди наследници на първосъздателите сме с факта, че и след 123 години училището ни отново е на мода!