Categories:блог
Стефка Мънгова

На 02.12.2019 г. в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” беше поставено началото на тържествата по случай 123 години от създаването на училището.

Празничната програма се реализира под мотото „С историята на училището”. През далечната 1895 г. в Русе се основава първото извънстолично училище за девойки, в което те да се учат на шев и кройка. Създаването му става неделима част от навлизането на модерността, промените в българското общество, в което жените получават повече възможности за професионална кариера и утвърждаването на Русе като иновативен, модерен град.

Тържествата, започнали с полагането на венци на портрета и барелефа на патрона на гимназията, и с инициирането на изложба, посветена на историята на училището, продължават през празничната седмица със запалване на Коледната елха, провеждане на традиционния турнир по тенис на маса между ученици от всички паралелки и представяне на новия брой на училищния вестник „Съвременник”.

Кулминацията на празника предстои на 6-ти декември 2019 г, петък, в сградата на Историческия музей. Гимназистите, под домакинството на музейните уредници, ще участват в исторически игри, възстановки и викторина. В празничното тържество ще бъдат представени в ревю актуални модели на облекла от училищните колекции.