Учебна компания „НеДа Фешън 2020“

Categories:блог
Стефка Мънгова

Богата програма беляза началото на Учебна компания „НеДа Фешън 2020“ към Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе.

Седмица с послания за себепознание и вдъхновение за предприемчивост отведе младите предприемачи на лекцията „3-те тайни на големите победители“ на най-големия форум за личностно развитие и предприемачество в Източна Европа – Големият Взрив 2. Специално за тях бе лекцията на топ-експерти от България и чужбина, във всяка сфера на развитие, чиято мисия бе да покажат на  млади хора, че успешното развитие в България не е отживелица и те може да останат и да се реализират в страна ни.

В деня на инициативата „Мениджър за един ден“ Държавен архив Русе посрещна Стилиана от 12 „б“ клас, специалност „Козметика“. В ролята си на младши експерт,  тя се запозна с функциите на институцията, с нейната структура и форми на работа. Ученичката бе впечатлена от разнообразието на документите, които се съхраняват, историческата им стойност и начинът, по който се попълва фонда на Държавния архив.

Гимназисти от специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ – дуална форма на обучение се запознаха с дейността и на Русенска търговско-индустриална камара по време на „Мениджър за един ден“. Учениците получиха информация за европейските проекти и подкрепата, която може да бъде оказана на бизнеса чрез подобни инициативи. Под ръководството на експерти, младежите имаха възможност да проявят креативност и да разработят собствени идеи, които след това представиха. Учениците получиха и сертификати за участието си в инициативата от изпълнителния директор на РТИК Милен Добрев, който им пожела успех в реализацията на амбициозните планове.

Младите предприемачи от Учебна компания “НеДа Фешън 2020” се включиха достойно и в състезанието “Дигитални бизнес модели за предприемачи”, организирано от Русенски университет “Ангел Кънчев”. Вълнуваща бе срещата със специалния ментор от Великобритания Александра Кралева – специалист по мода, маркетинг и управление на креативността от Queen Mary University of London. Тя вдъхнови възпитаничките на русенската гимназия за нови творчески хоризонти и сбъднати професионални мечти.

Учебна компания „НеДа Фешън 2020“ е единствената компания в гимназията. Предлага уникална палитра от изделия от текстил, както и услуги за личността. Пазарът обхваща над 376 домакинства и е с тенденция да се развива. Учебната фирма има щандове по време на Коледните и Великденските празници на територията на Мол Русе. „НеДа Фешън 2020“ е в партньорски отношения с Русенска търговско-индустриална камара, Държавен архив – Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Русе, както и фирми от шивашкия бранш.

Успех в начинанията, момичета и момчета! Вие сте достойни наследници на Благотворително дружество “Добродетел”!