Честита нова учебна година!

Categories:блог
Стефка Мънгова

За 123-ти път, днес, 16 септември 2019 г., Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе, първото извън столично девическо професионално училище по шев и кройка, отвори своите врати за първия учебен ден. Общо 365 ученици прекрачиха прага й, за да продължат своето образование в престижните специалности „Моден дизайн”, „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил”, „Организация и технология на фризьорските услуги” и „Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия”. Четири нови класа, в четирите специалности, са новото попълнение в семейството на гимназията.

На церемонията за откриването на учебната година присъстваха много гости, сред които представители на Регионалното управление на образованието, Търговската камара, шивашкия бранш, Русенски университет „Ангел Кънчев”, бивши учители и ученици.

В своето слово, инж. Диана Иванова, директор на гимназията, поздрави присъстващите с празника и пожела на бъдещите дизайнери, конструктори, фризьори и гримьори дръзновение и успехи в образованието с професионална насоченост, което са избрали.

Модно ревю на колекция „Геометрия” беше представена от възпитаниците на гимназията – ежегоден, задължителен акцент в празничната програма. Колекцията, изготвена от ученици от специалност „Моден дизайн”, спечели престижната втора награда в категорията „Цялостно творчество и модна визия” на тазгодишното издание на Панорамата на професионалното образование, която се реализира под егидата на Министерството на образованието и науката. След тържеството, с педагогична цел, колективът на гимназията посети Римска крепост „Сексагинта Приста”, където се запозна с историята на едно от най-старите селища, съществувало на територията на нашия град.