Слово на инж. Диана Иванова, директор на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе, по повод откриване на учебната 2019/2020 година

Categories:блог
Стефка Мънгова

Скъпи ученици, уважаеми колеги, драги родители,

Първият учебен ден е бил и е празник на цяла България, празник на знанието и образованието! Поколения българи свързват днешния ден със спомена за школския звънец. Спомен, дълбоко съхранен в човешката душа. На първият учебен ден всяка година училищният звънец събира бъдещето на нацията в училищния двор.

Нашето училище – Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе – с достолепие и грижа за 123-ти път събира вас – младите хора, жадни за знания и наука.

Ученолюбието на българина не е обикновено твърдение, а факт! Ние сме призвани да отговорим на нуждите на своето време. Поколения след поколения са расли и ще растат млади хора – като вас, все по-знаещи и по-можещи! Ние – вашите учители, родители и цялото българско общество вярваме във вас – нашите ученици, в силите, възможностите, в желанието ви да вървите все по-уверено напред и  нагоре. Днес по пътя на знанието, утре – в практиката – в професионалната реализация.

Скъпи ученици! Добре дошли ! Започва новата учебна 2019/2020 година. Предстои ни заедно да влезем в час! Пожелавам ви  много здраве, увереност и амбиция да успявате във всичко и навсякъде! Търсете предизвикателствата! Развивайте дарбите си, защото ние – вашите учители – ви подкрепяме с всичките си знания, професионализъм и творческо вдъхновение. Ваша е свободата да избирате и творите! Имайте самочувствието, че сте ученици на авторитетна и престижна професионална гимназия, не само в България , но и доказала своите качества и в страните от региона и Европа – Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе.

Скъпи ученици! Уважавайте нас – вашите учители! Взeмeте от нас всичко! Черпете с пълни шепи от нашите знания, мъдрост, опит и обич. Бъдете любознателни и мечтайте – това винаги ще ви тласка към развитие и ще ви води към нови хоризонти. Бъдете истински горди, че сте граждани на независима България! И както е казал Сократ: “Във всеки човек има по едно слънце, дайте му възможност да изгрее.”

За българския учител! За Човека, който създава човеци! За твореца на знания! За най-щедрия сред хората! За раздаващия себе си без мяра! За носителя и пазителя на духа! За истинския родител! За Българския учител – поклон и благодарност!

Според Антонио Менегети: “Външно учителят изглежда най-закоравелият консерватор: вътрешно това е постоянна революция в действие; виждайки, че много хора мечтаят за нов живот, той намира нови исторически модели, прокарва нови пътища, насочвайки към по-добър, към много по-пълен живот тези хора. Учителят се явява съзнателна феноменология на разума на живота…”

Уважаеми колеги, нека творческото вдъхновение и искрата на знанието ни съпътстват през новата учебна година с ДЪЛБОКА ВЯРА , С МНОГО НАДЕЖДА И ИСКРЕНА ЛЮБОВ!

Скъпи ученици, бъдете за нас, вашите учители, най-скъпия коректив и вдъхновение!

На 13 септември 2019 г. г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката и г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България посетиха нашето училище. В летописната книга на гимназията Министър Вълчев написа: „Желая много здраве, вдъхновение и успехи на всички учители и ученици! Сбъднете мечтите си!“. Посланието на Премиера Борисов е:  „За успеха ни!“. Аз също пожелавам много успехи и воля за добри дела!“

Да ни е честита новата учебна 2019/2020 година с делници, богато осмислени и празници, честно заслужени! На добър час!

инж. Диана Иванова, директор на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе