С намигване към историята…

Categories:блог
Стефка Мънгова

Учениците от Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе отново впечатлиха русенци с оригиналното си участие на 22 юни 2019 г. в Парада на ретро автомобили Русе 2019.

Инициативата на модното училище е в рамките на проект „Истории по действителни случаи”, реализиран от гимназията в партньорство с Държавен архив – Русе, Държавна опера – Русе и Авто-мото клуб „Русчукъ“, по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Възпитаниците на училището с ентусиазъм се включиха в проекта и изработиха скици на облекла от различни епохи, които бяха презентирани в постерна изложба на ретро парада. Момичетата и момчетата представиха с ревю модели от 1920 г. до 1989 г., които сами са конструирали, моделирали и ушили. Съчетаването на история и традиции с новаторския дух на съвременните млади хора, е пример за това как мъдростта и опита на поколенията се обединяват, за да впишат възпитаниците му в света, който се нуждае от красотата, създавана от тях. За това и девизът на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – гр. Русе е прочутата фраза на Ивон Делендр: „Ние обличаме духа, а не само тялото си!”.

 С намигване към историята, с идеята да се продължи добротворството на първосъздателите на гимназията, и водени от факта, че Русе е моден портал на България още от времето на Възраждането, учениците и техните преподаватели мотивирано разкриват творческия си потенциал в проектните дейности. С иновативните си идеи младите дизайнери правят категорична заявка за успешна професионална реализация.