Отново награди в Национално състезание по професиите за Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе

Categories:блог
Стефка Мънгова

Учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе впечатлиха жури и гости и привлякоха медийното внимание на Единадесетата Панорама на професионалното образование, проведена под егидата на МОН в гр. Хасково от 22. до 23. април 2019 г.

В ежегодното състезание „Млади таланти в модата“ учениците от русенската гимназия спечелиха достойното Второ отборно място в категория „Цялостно творчество и модна визия“. Темата на облеклата тази година бе „Геометрия“ с елемент на трансформация на дрехата.

Мъжкият модел бе представен в модно каре от панталон с гарнитура, тип престилка и сако, подчертаващи младежкото излъчване и свобода на движението. Като цяло официалният мъжки вид в костюм – практичен и стилен, демонстрира разчупеното модерно мислене.

Отборът на дамския модел прие предизвикателството и експериментира с модел извън шаблоните на масовото производство, залагащ на трансформация, гъвкавост, адаптивност и промяна. Съчетанието бе на пола с гащеризон от неопрен – модерна материя за 2018 г., която създава свои собствени, обемни детайли, които все повече намират място в новите колекции по цял свят. Ансамбълът може да се приложи във всекидневието на всеки тийнейджър, а трансформацията на полата в раница дава по-голяма функционалност в градската среда.

Креативност и иновативни идеи възпитаниците на професионалната гимназия показаха и в конкурса „Най-добър млад фризьор и гримьор“ и получиха Второ отборно място в категория „Салонно подстригване – дамско“ и Трето индивидуално място в същата категория.

Цветните съчетания в стила на прическите и грима бяха нежни, красиви и  изключително актуални за този моден сезон.

Националното състезание е най-значимото събитие в сферата на професионалното образование, на което стават видими резултатите от работата на учители и директори, университети и бизнес-партньори. Панорамата е празник на иновативността и атрактивността на професионалното образование и обучение, което може да развие таланта на младия човек и да го насочи към подходящото кариерно развитие.