Вълнуващо докосване до делото на дамите от благотворителни дружества „Ступанкъ“ и „Добродетел“, положили началото на Нашето училище.

Categories:блог
Стефка Мънгова

На 23 април 2019 г. мобилна изложба, посветена на жените в историята на Русе, гостува в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“.

Изложбата се състои от 15 постера, които с текстове и изображения разказват вдъхновяващи женски примери от русенската история. Показват как дамите са отстоявали правата си в консервативното общество от края на ХIХ век в България. Срещат посетителите с образите на майките на демократичните процеси в България. Постерите са снабдени с индивидуален QR-код, който препраща към конкретна статия на Facebook страницата на проекта.

По време на занятието организаторите представиха пред участниците и дипляна с интерактивен маршрут по проекта, описващ 9 места на памет в центъра на Русе, сред които и Русенската гимназия по облекло.

Инициативите са част от проекта Жените в историята / Women in the History („Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“) на Сдружение „Европейски пространства 21“. Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Lidl Bulgaria „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.