Млади модни дизайнери създават истории по действителни случаи

Categories:блог
Стефка Мънгова

Днес, в 13:30 часа, в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе беше дадено начало на проекта „Истории по действителни случаи”. Той се реализира от гимназията в партньорство с Държавен архив – Русе, Държавна опера – Русе и Авто – мото клуб „РУСЧУКЪ“. Проектът се осъществява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Целта на проекта е да допринесе за личностното израстване и придобиването на практически опит от учениците в гимназията. В рамките на реализацията му участниците ще работят съвместно с експерти от Държавен архив – Русе и преподаватели от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе, с които ще направят проучване за проследяване на развитието на модните тенденции в облеклата в града през периода от 1920 г. до 1989 г. Освен подбора на подходящи фотографии и тяхното сканиране, ще се структурира и съдържание, описващо промените и тенденциите в облеклото на фона на историческата епоха.

Ученици от специалностите „Моден дизайн“ и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ ще разработят съвременни облекла, в който ще преплетат елементи от модните тенденции в облеклото през периода 1920 г. до 1989 г. По този начин младите дизайнери ще представят своята гледна точка. Децата ще извършат скрояването на облеклата от завършените скици на съучениците си, под ръководството на своите учители. След това ще се премине към практическата изработка на конструираните облекла (ушиването). Изработените в рамките на проекта облекла ще бъдат представени на ревю, като за прическите и грима на манекените ще се погрижат отново ученици от гимназията.

На 22 юни 2019 год., когато ще се проведе петото издание на Парад на ретро автомобили Русе 2019 под наслов „Модата през годините в Русе“, ще бъде представено модното ревю, представящо вижданията на младите дизайнери.

Облеклото е едно от основните проявления на свободния дух. Това е прекрасен начин, по който всеки може да изрази себе си и възможността да бъде свободен, различен и независим. Трите партньорски организации си поставят за цел да провокират, амбицират и мотивират учениците да сформират екипи, които да създадат един цялостен краен продукт сами – от идеята, през нейното планиране, до достигане на крайния резултат и неговото публично представяне.