Етно колекция на момчетата и момичетата от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе – уникална и атрактивна

Categories:блог
Стефка Мънгова

На 13. декември 2018 г. в Пленарна зала на Община Русе учениците от модното училище за поредна година участваха с ревю в концерта „Да празнуваме заедно“, организиран традиционно от фондация „Етническа хармония“.

Момчетата и момичетата от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе дефилираха с етно колекция – уникална модна идея с автентични фолклорни мотиви, реализирана от възпитаниците на училището.

С ефектното етно ревю учениците от секция „Манекени“ имаха шанса да споделят иновативни идеи, да разкрият творческия си потенциал и отговорно отношение към професията.

По интересен и атрактивен начин бяха разкрити характерните особености, духа и стила на българския костюм и обеклата на турския, ромския, руския, еврейския и арменския етнос.

Тъкмено с вдъхновение векове наред, облеклото е своеобразна художествена изява на различни национални култури. В процеса на своето развитие всяка традиционна национална дреха е приемала елементи от облеклото на различни народи поради културното взаимодействие между носиите на отделни райони или етнографски групи.

Магията на носията е в силата и символа на шарките, в блясъка на сърмата, монетите, мънистата, в причудливите форми, обрисувани от гайтани, ширити и бродерии.

Въздействието на облеклата в етно колекцията бе постиганото по креативен начин от талантливите дизайнери от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе, чрез съчетаването на традиционните национални облекла със съвременни материи и модни тенденции.

Финалът на ревюто бе с неповторими тоалети, представени през пролетта в Резиденция „Бояна“ по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Това е идеен проект, в който в съзвучие с модните линии за 2018 година се представя съвременната жена – стилна и романтична, естествено красива. С мотиви от българската шевица уникалните дрехи носят духа на незабравимото „старо“ и авангардното „ново“.  Неслучайно и логото за председателството на България съдържа трите български символа – кирилица, шевица и българския флаг.