Добротворството на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“- гр. Русе

Categories:блог
Стефка Мънгова

В навечерието на Коледа Професионална  гимназия по  облекло „Недка Иван Лазарова“- гр. Русе за втора поредна година се включва активно в  Благотворителната  коледна кампания на Ротари клуб София – Балкан за набиране на средства за Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София – Балкан”.

Кампанията тази година се провежда от  08 до 11 декември 2018 г. като част от ежегодния Немски коледен базар София, на който се продават изработените от учениците артикули на коледна тематика.

Възпитаниците на Професионална  гимназия по  облекло „Недка Иван Лазарова“- гр. Русе имат възможност да покажат своите професионални умения с ушиването на коледни играчки за елха от копчета, ръкохватки, престилки, декоративни ботушки и ръкавички, шапки, декоративни торбички от плетиво, покривки, коледни подаръчни чантички, несесери, книгоразделители, чанти и др. Миналата година изделията, изработени от русенските ученици с вдъхновение, иновативност и с грижа за спорта и хората в неравностойно положение, бяха разпродадани веднага.

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София – Балкан” е създаден през 2007 г. от  Ротари клуб София – Балкан с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Националната спортна академия. Целта на организираната кампания е осигуряване на средства за закупуване на специализирани инвалидни колички, треньори, подходящи зали, медицински специалисти, както и всички други условия за развитието на отбора като: организиране на спортни срещи, предоставяне възможност на състезателите да се чувстват пълноценно, както и популяризиране и развитие на спорта в България, и създаване на национален отбор за Параолимпийските игри.

Включването в благородната инициатива на професионалната гимназия кореспондира с факта, че от няколко години в училището се обучават деца със специални образователни потребности в обособени паралелки, които също изработиха с любов много изделия за базара. Подкрепата на организираната кампания е жест на толерантност от страна на Професионална  гимназия по  облекло „Недка Иван Лазарова“- гр. Русе – еталон за професионално училище, в което се стимулира социалното приобщаване, равенството, активното участие на учениците в културните процеси и насърчаване на творческото мислене и креативност у децата.

Прилагането на модели на отговорно и толерантно поведение в името на по-достоен живот на младите хора провокира в ръководството на гимназията интерес за включване на училището в Благотворителната коледна кампания на Ротари клуб София – Балкан.