„Ние обличаме духа, а не само тялото си!“ Ивон Делендр

Categories:блог
Стефка Мънгова

Прочутият девиз на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе за пореден път намери творческо превъплъщение в изработен в училището сценичен костюм. Двулицево сако – ефектно и цветно, бе  ушито от учител по практика, съместно с ученици – млади творци с иновативен дух, и предоставено безвъзмездно на кукления театър за спектакъл.

Дългогодишно е сътрудничеството между Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе и Държавен куклен театър – Русе, което способства за професионалното и творческо израстване на учениците, дава възможност за широка изява на децата с талант, сцена на смелите им мечти. Между двете институции са реализирани редица съвместни инициативи.

Учениците на гимназията са редовни посетители и помощници в художествените ателиета. Подобен творчески опит в сферата на изкуството и културата помага много в часовете по предметите от направление „Професионална и специфична професионална подготовка” като Декоративно рисуване, История на костюма,  Художествено оформление на облекло и аксесоари, Тенденции във фризьорството, Декоративна козметика, Художествен грим и др.

Учениците от различни випуски са имали възможност да се докоснат до сцената, до магията на театъра. Влечението към куклено-театралното изкуство, скиците и кройките, претворявани в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе в ефектни костюми с приказна очарователност, са акт на съпреживяване, раждане на нещо ново, непознато и магическо.