ПГО „Недка Иван Лазарова“ – Русе отбеляза международния ден на IT–специалистите и положи началото на Европейската седмица на програмирането (6-21.10.2018 г.)

Categories:блог
admin

Учениците от ПГО „Недка Иван Лазарова“ – Русе отбелязаха 04.10.2018 година, Международния ден на Информационните технологии чрез интересно предизвикателство – IT–прочит на приказката „Червената шапчица“ от Братя Грим. Всеки желаещ имаше възможността със свои думи да пресъздаде своята версия на произведението, използвайки съвременния речник на IT-специалистите.
Инициативата положи началото на Европейската седмица на програмирането (6-21.10.2018 г.), която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин. Дейностите предлагат на всички ученици възможността да направят първите си стъпки в цифровия век чрез познаване и развитие на ключови умения, свързани с компютърното мислене.
Около тази идея се обединиха както отделни ученици, така и учители и цели класове. Най-креативни дигитални посланици в IT-мисленето бяха:
– X а клас – I място;
– Кайхан от IXб клас – II място;
– VIII б клас и Севинч и Алпер от IX б клас – III място.
Следващите стъпки, които ще се предоставят на учениците в часовете по ИТ, са допълнително обучение по програмиране и възможности за обмяна на опит.