„България – част от пъстрия свят на Европа“

Categories:блог
admin

На 24 – 25 април 2018 г. Резиденция „Бояна“ отваря врати за провеждането на Конференция на българското председателство на Съвета на Европейския съюз „Професионалното образование и обучение – предпочитан избор“. Инициативата на Министерството на образованието и науката има за цел да допринесе за обмяната на добри практики за предимствата на професионалното образование и обучение, и да представи възможностите учещите да разкрият своя потенциал и да постигнат професионална и социална реализация. По време на конференцията ученици от различни професионални гимназии от страната ще демонстрират своите знания и умения.

Възпитаниците на модното училище на Русе имат превилегията да участват в  Резиденция „Бояна“ в ревю „България – част от пъстрия свят на Европа“. Поканата идва спонтанно, след като учениците от Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе впечатлиха жури, гости и публика, и привлякоха медийното внимание на Десетата Панорама на професионалното образование, проведена в гр. Пловдив от 19. до 21. април 2018 г. В ежегодното национално състезание „Млади таланти в модата“ учениците от русенската гимназия спечелиха достойното Второ място в категория „Цялостно тверчество и модна визия“.

Колекцията на възпитаниците на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“- Русе за ревюто в Резиденция „Бояна“ е идеен проект, в който в съзвучие с модните линии за 2018 година се представя съвременната жена – стилна и романтична, естествено красива. Предложените модели са артистично смесване на семплост и пищност, скромност и емоция. Класика в цветовото решение, съчетана с модерност и динамика. В забързаното ежедневие на 21. век съвременната мода търси удобство и естествени материи, към които се прибавя традиция, култура, символика.

Творчеството на дизайнерите от гимназията по облекло е компилация от незабравимото „старо“ и авангардното „ново“. С мотиви от българската шевица, уникалните дрехи носят духа на отминали времена и разкрепостеността на съвременните млади хора. Неслучайно и логото за председателството на България на Съвета на Европейския съюз съдържа трите български символа – кирилица, шевица и българския флаг.

Учениците на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“- Русе като съвременни българи творят история с новаторство и сила, но и с уважение към традициите на нашите предци. Сила е да променяш, да си адаптивен към времето, в което твориш, да трансформираш с мисъл за красота.