Предизвикателствата пред гражданското общество вчера и днес

Categories:блог
admin

p1080289През 2017 година се навършават 30 години от първите протестни демонстрации в България по време на комунистическия режим. Причината за тях е системното обгазяване с хлор от химическия комбинат в Гюргево, който години наред трови въздуха на русенци.
По повод честването на Международния ден за правата на човека – 10 декември – Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ също отбеляза това значимо за град Русе и гражданското общество събитие.
На 29 ноември 2017 г. в залата за тържества “Добродетел” членовете на Ученическия съвет в гимназията, подкрепени от клубовете за извънкласни дейности по проект “Твоят час” – “Философският път към успеха”, “Краезнание”, “Езикознание” и “Биология и здраве” организираха дискусия за предизвикателствата пред гражданското общество вчера и днес. Събитието бе съпътствано от прожекция на документалния филм на БНТ Русе “Шест жени”, разказващ за Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова – русенките, които създават, изграждат и поддържат зелената система на града като служители в “Паркстрой”. Жени, които избират да не бъдат мълчаливи свидетели на екологичната трагедия на Русе и разкъсват мълчанието и страха за проблема.
Историята провокира гимназистите да отправят множество въпроси към гостите на дискусията – д-р ист. н. Веселина Антонова (Държавен архив – Русе) и Детелина Каменова (журналист, БНТ Русе). Г-жа Антонова и г-жа Каменова споделиха пътя, който са извървели по изследването на събитията от 1987-1988 година, за важността да помним и да предаваме на следващите поколения делото на тези жени, допринесли града да има по-чист въздух и поставили началото на гражданското общество.
В края на срещата момичетата и момчетата от Модното училище на Русе подариха на гостите и участниците в дискусията кърпички от бял цвят като символ на борбата на русенци за чист въздух, а общата снимка ще напомня, че и това русенско училище край Дунава с изглед към комина на “Верахим” ще се гордее с будното гражданско самосъзнание на хората, милеещи за просперитета на Русе.