Туристически поход под надслов „120 успешни години Професионална гимназия „Недка Иван Лазарова” – Русе”

Categories:блог
Иван Костадинов

snimka 120 godiniВълнуващ туристически поход под надслов „120 успешни години Професионална гимназия „Недка Иван Лазарова” – Русе” организира модното училище на Русе на 18 юни 2016 г. В деня, в който се отбелязва Международния ден на пикника, инициативата бе символичен поглед към идеята за развитието на спорта и любовта към природата като ценности у подрастващите.

Спортното събитие е в рамките на спечелен проект на Община Русе по Програма „Русе – европейски град на спорта 2016” към Фондация „Русе – град на свободния дух” и в контекста, че нашият град е носител на титлата Европейска столица на спорта през 2016 г.snimka 1

Незабравимото туристическо пътешествие в живописната красота на Природен парк „Русенски Лом” предостави възмoжнocт на над 240 ученици, включително деца със специални образователни нужди и двигателни проблеми, дa се зaпoзнaят с уникални природни и исторически забележителности в peгиoнa – археологически резерват “Средновековен град Червен”, река Лом. В село Табачка учениците отдадоха почит с цветя и почистиха „осиновения” от училището Руски паметник от ХІХ век в двора на църквата.

snimkaВ рамките на проекта се проведоха интересни спортни инициативи, включващи състезателни игри на открито между отбори, излъчени от класовете; построяване на биваци от подръчни средства – колиба, навес и др.; откриване на предмети с използване на карта и компас; палене на огън; игри с топки и федербал; състезание с хвърчила. На победителите от игрите бяха връчени награди, а за най-активния участник сред учениците – приз „Спортист на ПГО”.

Всеки клас по време на похода бе с развято българско знаме –  дело на възпитаници на гимназията с идеята да се съхраняват традициите на българската духовност и култура, както и да се популяризират символите на българската държавност. Интересна и атрактивна бе и реализираната идея да бъдат развяти платове с цветовете на родния трибагреник, с които учениците изписаха цифрата 120 – символ на достолепната 120-годишнина от основаването на първото извънстолично професионално училище.

„Инициативата, посветена на юбилея на училището е свързана с концепцията за здравословен и активен начин на живот, осмисляне на свободното време и социално приобщаване и интеграция чрез физическо възпитание. Като родители, учители и будители сме обществено ангажирани децата да бъдат стимулирани в интереса и любовта си към родната природа и културно-историческото наследство.” – заяви инж. Диана Иванова – директор на  Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”  – Русе.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе,

Фондация „Русе – град на свободния дух”.

snimka 2