Танцово надиграване срещу трафика на хора в Модното училище на Русе

Categories:блог
admin
pgo_rousse_antitrafficking_2016_10_19-10

Ден за борба с трафика на хора

На 19 октомври 2016 година учениците и учителите от Училището със 120-годишна история в професионалното модно образование отбелязаха по един традиционно различен и артистичен начин Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври.

По инициатива на учениците от Ученическия съвет се организираха фолклорни танцови надигравания в междучасията, с които възпитаниците на Гимназията по облекло показаха за пореден път, че са съпричастни към един от съвременните човешки проблеми – трафика на хора. Народният танц намери специално място в чувствителността на младите хора по формирането на отговорна гражданска позиция – танцът като символ на колективността и носител на традиционните изконни български ценности, придаващ и съвременните интерпретации на заедност срещу тегобите и бедите на българския гражданин по проблеми като трафика на хора. В събитието се включиха над 70 ученици и 15 учители и служители, а общото време на споделения танц надвишаваше 90 минути. Еркан от 11-ти клас, специалност “фризьорство”, сподели по време на награждаването на най-активните участници, че приложението за направени крачки на смартфона му е отчело над 15 000 крачки. Какво по-хубаво потвърждение от това, че обучението чрез правене, преживяване и споделяне е най-добрият педагогически похват, който в чисто човешки план има още едни млади русенци, разбиращи съвременните социални проблеми и не се страхуващи да търсят и предлагат решения за един по смислен и светъл свят. И всичко това се случи благодарение на красивият български народен танц, който започна да оглася ул. “Велико Търново” още в 7:40 часа и вдъхновяваше гимназистите да споделят положителната емоция в междучасията до 13.40 часа.

Награди за най-активни класове и индивидуални участници бяха осигурени от Гимназията “Недка Иван Лазарова”: шоколадова почерпка и трибагреници – националното знаме, което да отнесат у дома си и с гордост да закичят семейното огнище.

Колективна снимка с букви в ръка “Човекът не е стока!” сложи край на деветото поредно отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора.