Европейски ден на езиците

Categories:блог
Мария Петрова

На 26 септември 2022 в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе бе отбелязан Европейският ден на езиците, който се празнува ежегодно от 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа.

Във фоайето на училището бяха представени тематични рисунки на ученици от специалност „Моден дизайн“, презентация за ролята на многоезичието и песни на различни европейски езици.
Видеообръщение за празника отправиха ученици от IX „а“ клас, специалност „Моден дизайн“ на английски език, а XI „в“ клас, специалност „Организация и технология на фризьорските услуги“ – на руски.
В часовете по английски език учениците работиха върху куиз с лингвистични въпроси, а в часовете по руски език – четоха текст с разбиране „Притча об Эзопе и языке“, свързан с магическата сила на езика.
Целта на този празник е да подчертае значението на всички езици и култури, да накара хората да осъзнаят предимствата от владеенето им. С насърчаването на многоезичието и мотивирането на европейците да учат чужди езици през целия си живот – съхраняваме богатото наследство от 200 европейски езика.